YAŞAYAN ŞEHİT TALHA B. UBEYDULLAH

 

                           YAŞAYAN ŞEHİT

                   TALHA B. UBEYDULLAH

 

Yazar: Muhammed Emin YILDIRIM

Yayınevi: Siyer

Sayfa Sayısı: 144

Değerlendirme: 10/10

 

Hoş geldiniz, bu yazımda sizlere feyzi ve bereketi sürekli ve çok olan, insanlara faydası en fazla olan, cömertliği, mertliği, keremi ve ihsanı çok olan Talhaların Talhası olarak anılan Sahabe İklimi serisinin üçüncü kitabı olan “Talha b. Ubeydullah” tan bahsedeceğim. Kitap tahlili ve yorumuna geçmeden önce asrı saadetin güzelliğini yansıtmaya çalışan yazarımızdan bahsetmek istiyorum.

Muhammed Emin Yıldırım 1973 yılında Erzurum Horasan’da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Erzurum’da tamamlayan yazarımız daha sonra İstanbul’a geldi. Medresede ilim tahsiline başladı. 1999 yılından sonra Mısır’da İslami İlimler ve Arapça üzerine beş yıl süren çalışmalarda bulundu. Yıldırım, 1999 yılından itibaren Hizmet Vakfında çalışmalarına devam etmektedir. Ağırlıklı olarak siyer ve sahabe üzerine çalışmalar yapmaktadır.



“Yeryüzünde yaşayan bir şehit görmek isteyen, Talha b. Ubeydullah’a baksın.”

 

Kitap, Talha b. Ubeydullah’ın hayatından Peygamber Efendimiz (sav) ve Ashab-ı Kiramla olan dostluğundan bahsediyor. Talha b. Ubeydullah soy ağacına göre yedinci göbekten dede Mürre de soyu Efendimiz (sav) ile birleşir. Yine bu soy ağacına göre üçüncü göbekten dede Ka’b’da soyu Hz. Ebubekir ile birleşir. Talha b. Ubeydullah, Hz. Ebubekir’in damadı, Hz. Peygamber (sav) ve Zübeyr b. Avvam ile bacanaktır.

 

“Hz. Peygamber Talha b. Ubeydullah’ı görünce şöyle buyurmuş: Ey Ebubekir! Sen temizsin, ancak temiz adamlarla muhatap olur, bana da temiz adamlar getirirsin.

 

Cahiliye zamanında Hz. Talha ile Hz. Ebubekir’i birbirine bağlarlarmış. Bunu gören Müslümanlar onlara “Karneyn” dermiş. İki yakın yani ayrılmaz iki dost anlamında bu ifadeyi kullanırlarmış. Hz. Talha, Hz. Ebubekir ile böyle anılmaktan çok hoşlanır yıllar sonra bile kendini böyle tanıtırmış. Talha b. Ubeydullah deyince benim aklıma ilk gelen kavram dostluk ve fedakârlık. Sadece sevdiği dostuyla anılmaktan bile mutlu olması ve seneler geçse de kendini böyle tanıtması, bize dostluğun nasıl olması gerektiğini gösteriyor.

 

“Uhud’da Hz. Talha: Canım canına, kanım kanına feda olsun ya Resulullah!”


Kitabı okurken beni en etkileyen kısım Uhud savaşıydı. Peygamberimizin (sav) en zor anında Talha b. Ubeydullah’ın onun yanında olması, ona atılan oklara siper olması ve atılan son okla sağ elinin paramparça olmasıyla kan kaybından bayılması sevdiğinin uğruna candan geçebilmenin, fedakârlığın en güzel örneğiydi. Peygamber Efendimiz (sav) o günle ilgili şöyle buyurmuş: “Uhud’da sağımda Cebrail solumda Talha vardı.” Talha b. Ubeydullah bayılınca Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Koş ey Ebubekir! Koş, kardeşin Talha’ya sahip çık!” Hz. Talha uyandıktan sonra ilk olarak Peygamberimizi (sav) sormuş iyi olduğunu öğrenince ayağa kalkmış. Peygamber Efendimizin (sav) Uhud dağına tırmanamadığını görünce Resulullah’ı (sav) kendi sırtına bastırarak çıkmasına yardımcı olmuş. Yaptığı bunca fedakârlık sonucu Peygamberimiz (sav) memnun olmuş ve şöyle buyurmuş: “Talha’ya cennet vacip oldu.”

 

“Cemel Olayında Talha b. Ubeydullah Şehit olunca Hz. Ali: Ey Talha! Yıldız dolu şu semanın altında seni toprağa serili görmek bana çok ağır geliyor.”

 

Kitaba tek kelimeyle bayıldım. Serinin bütün kitapları muhteşem ancak bu kitap bana çok daha farklı hissettirdi. Sahabilerin dostluklarına, sevgilerine muhabbetlerine tanık olmak oldukça güzeldi. Her satırında derin izler bırakan bir kitap oldu benim için. Talha b. Ubeydullah’a en imrendiğim şey Peygamberimizin (sav) ona ettiği duaydı. Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Ya Rabbi! Ne olur Talha sana gülerek gelsin, Sen de onu gülerek/sevinerek karşıla!” Talha b. Ubeydullah sevdiği dostu Zübeyr b. Avvam ile birlikte iman yolunda yaşamış ve aynı meydanda, aynı akıbetle dünyadan ayrılmıştır. Sözlerimi Peygamberimizin (sav) onlarla ilgili müjdesiyle bitiriyorum:

“Talha ile Zübeyr benim cennette komşularımdır.”

Hoşça kalın…

Yorumlar

Popüler Yayınlar