HZ. OSMAN

 

                            HZ. OSMAN

 

Yazar: İbrahim SARIÇAM

Yayınevi: Diyanet Vakfı

Sayfa Sayısı: 125

Değerlendirme: 7/10

 

Hoş geldiniz, bu yazımda sizlere ahlakıyla ahlaklanmak istediğim, okurken her daim öyle güzel davranışlar sergilemek istediğim, peygamberimizin halifesini anlatan bir kitaptan “Hz. Osman” dan bahsedeceğim. Kitabın yorumuna ve tahliline geçmeden evvel ilahiyat camiasında çok ünlü olan ve sayısız eser bırakan yazarımızdan bahsetmek istiyorum.

 İbrahim Sarıçam 1953 yılında Bartın’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olan yazarımız 1985-89 yılları arasında Türkiye’nin Bonn Büyükelçiliğinde Din görevlisi olarak görev yaptı. 1991 yılında doktorasını tamamladı. 1992-93 yılları arasında burslu olarak Kahire Üniversitesinde araştırmalar yaptı. 1994 yılında doçent, 2001 yılında profesör oldu. Birçok makale kaleme alan yazarımız yurtiçi ve yurtdışında sempozyumlara katıldı. Alanında çokça eser yazan Sarıçam 9 Mayıs 2017 yılında hayatını kaybetti.




“Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: Her peygamberin bir dostu vardır. Benim dostum da Osman’dır.”


“Dikkat edin, dünya aldanma ve gurur üzerine dürülmüştür.”

 

Hz. Osman, Kureyş kabilesinin on önemli kolundan biri olan Ümeyye oğullarına mensuptur. Nesebi, Hz. Peygamber’in (sav) nesebi ile Abdülmenaf’ta yani dördüncü atada birleşir. Babası Affan, annesi Ervâ bint Küreyzdir. Ervâ Hz. Peygamber’in (sav) halası ve aynı zamanda babası Abdullah’ın ikizi olan Ümmü Hakim bint Abdülmuttalib’in kızıdır. Dolayısıyla Hz. Osman, anne cihetinden Hz. Peygamber’in halasının torunu olur. Hz. Osman Peygamber Efendimizin (sav) kızları Rukiye ve Ümmü Gülsüm ile evlenmiş bu sebeple Zinnureyn (İki nur sahibi) künyesiyle meşhur olmuştur.

 

“Nerede dünyayı şenlendirip imar eden ve uzun süre dünyadan yararlanıp keyif çatan dünya oğulları ve kardeşleri! Dünya onları bir tarafa atmadı mı? Siz dünyayı Allah’ın attığı yere atın.”

 

Kitaba genel olarak bakıldığında Hz. Osman’ın her dönemde ne gibi faaliyetlerde bulunduğundan bahsediyor. Kitabın son kısımları ise ahlakından, kişiliğinden, fıkhi görüşlerinden ve Peygamber Efendimizden (sav) kaç hadis rivayet ettiği gibi birçok bilgiyi özetliyor. Son kısımda Hz. Osman’ın yaptığı bazı hutbelerle okuyucuya öğüt veriyor. Kitabı bitirince, keşke Hz. Osman’ın Ahlaki ve kişilik özelliklerinden kitabın en başında bahsedilseydi dedim.

 

“Ey dost! İş zor. Dünya kısası olsun ahiret kısası olmasın.”


“Dünyayı seven, ona bağlanıp da imar eden insanlar şimdi nerede? Dünya onlara vefasızlık etmedi mi? Bunlardan ders alın da Allah’ın hakir gördüğü dünyayı siz olduğundan fazla büyütmeyin.”

 

Genel olarak kitap güzeldi. Ancak oldukça kısa olduğu için biraz yetersiz buldum. Salt bilgi içerdiği için okuması biraz zor oldu. Okurken hep keşke daha ayrıntıya girseydi ya da Peygamber Efendimle (sav), diğer sahabilerle olan ilişkisinden biraz daha bahsetseydi dedim. Çok fazla savaş ve isim vardı bu anlamda kitap sanki ilahiyat öğrencileri için kısa özet niteliğinde sadece bilgi vermek için yazılmış gibiydi. İffeti ve cömertliği çok olan Hz. Osman’ı doya doya okumayı isterdim. Eğer sizde kısaca bir fikir sahibi olayım derseniz bu kitabı okuyabilirsiniz.

Hoşça kalın…

Yorumlar

Popüler Yayınlar