HZ. ÖMER

 

                             HZ. ÖMER

 

Yazar: İbrahim SARIÇAM

Yayınevi: Diyanet Vakfı

Sayfa Sayısı: 236

Değerlendirme: 7/10

 

Hoş geldiniz, bu yazımda sizlere adalet konusunda hepimize örnek olabilecek, yönetici olarak oldukça bilinçli olan, hak ve hukuk denince akla ilk gelen sahabiden “Hz. Ömer” den bahsedeceğim. Kitap yorumu ve tahliline geçmeden evvel bilgileriyle yolumuza ışık tutan yazarımızdan bahsetmek istiyorum.

İbrahim Sarıçam 1953 yılında Bartın’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olan yazarımız 1985-89 yılları arasında Türkiye’nin Bonn Büyükelçiliğinde Din görevlisi olarak görev yaptı. 1991 yılında doktorasını tamamladı. 1992-93 yılları arasında burslu olarak Kahire Üniversitesinde araştırmalar yaptı. 1994 yılında doçent, 2001 yılında profesör oldu. Birçok makale kaleme alan yazarımız yurtiçi ve yurtdışında sempozyumlara katıldı. Alanında çokça eser yazan Sarıçam 9 Mayıs 2017 yılında hayatını kaybetti.

 



“Resulullah (sav) buyurdu ki: Ömer benimledir ve bende onunlayım; nerede olursa olsun hak Ömer’ledir.”

 

Hz. Ömer 586 yılında Mekke’de doğdu. Annesi Mahzum kabilesinden Hanteme bint haşim’dir. Hanteme Hz. Peygamber’in (sav) hanımı Ümmü Seleme’nin ve Halid b. Velid’in amcasının kızıdır. Hz. Ömer’in babası Hattab, sert, katı kalpli bir kişidir. Kaynaklarda Hz. Ömer’i, çocukluk ve gençlik yıllarında yoruluncaya kadar çalıştırdığı, hata yaptığında dövdüğü kaydedilir. Hz. Ömer’in Zeyd adında ağabeyi, Fâtıma, Safiye ve Ümeyme adında kız kardeşleri vardır. Hz. Ömer’in Müslüman oluşuyla ilgili rivayetlerin hemen hepsinde ortak nokta, Kuran-ı Kerim’den etkilenerek kalbinin yumuşaması ve İslam’a meyletmesidir.

 

“Hz. Ömer: Fırat kenarında bir oğlak ölse, Allah’ın onunla Ömer’i sorumlu tutacağından korkarım.”

 

Kitapta Hz. Ömer’in halife olmadan önce ve halife olduktan sonra olarak hayatı iki kısımda ele alınıyor. Peygamber Efendimiz (sav) zamanında hangi savaşlarda bulunduğundan bahseden kitap Hz. Ebubekir’in halifelik zamanında Hz. Ömer’in neler yaptığından da bahsediyor. Kitabın son kısmında kişiliğinden ve davranışlarının nasıl olduğundan bahsediyor.

 

“İnsanların en akıllısı en affedici olandır.”

 

Hz. Ömer 634 yılında halife oldu, on yıllık halifelik zamanında birçok faaliyette bulundu. Fetihlerin en fazla olduğu ve İslam topraklarının en genişlediği dönem olan Hz. Ömer döneminde birçok yeni şehirler kuruldu. Teravih namazını cemaatle kıldırması, Müellefe-i Kulub’a karşı tutumu, Iraklılar için Mikat sınırı belirlemesi, Hicri takvimin kabulü gibi birçok uygulama yaptı. Halife olduğu zaman hak ve hukuka azami derecede dikkat etti. Hz. Peygamber’in (sav) dediklerinden ve sünnetinden sapmadı. Hz. Ömer kimsenin hakkına girmemek için çok dikkatli davrandı, beytülmâl’den bir şey lazım olsa izin almadan kullanmazdı.

 

“Her insanı seviyesine göre değerlendiriniz.”

 

Kitabı genel olarak beğendim. İslam’ın en parlak dönemi olduğu için ve çok fazla fetih olduğu için kitapta çok fazla savaş isimleri ve olayları vardı. Yeni şehirlerin kurulması, idari ve mali yapının nasıl olduğu gibi konulardan çokça bahsedilmişti bu anlamda okuması biraz sıkıcı oldu. Ben bir okur olarak moda mod bilgi yerine Hz. Ömer’in davranışlarından, ahlakından, yönetirken yaşadığı olaylardan bahsedilmesini isterdim. Bilgi kadar olay da olsaydı daha okunur olurdu. Ancak İlahiyat talebesiyseniz ve halifeler dönemini okuyorsanız sizin için yararlı bir kitap olabilir. Okuma amacınıza göre beğenilme durumu değişebilir. Yine de hayatlarımıza örnek olacak sahabiden çok değerli şeyler öğrendim. Umarım sizde okursunuz ve sizde hayatınıza rehber olacak şeyler öğrenirsiniz.

Hoşça kalın…

Yorumlar

Popüler Yayınlar